Tanaskovi potomci uručili Blagodarje gradonačelniku grada Čačka: Hvala gradu Čačku što nas je okupio 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Tanaskovi potomci uručili Blagodarje gradonačelniku grada Čačka: Hvala gradu Čačku što nas je okupio
Trenutno na sajtu: 458       |       Podeli:
25.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Potomci Tanaska Rajića juče su ispred spomenika na slavnom brdu Ljubiću uručili posebno Blagodarje gradu Čačku

i gradonačelniku Milunu Todoroviću koji ih je , prvi put u istoriji, okupio na ustaničkom brdu Ljubiću gde je njihov slavni predak ispustio dušu.

Sada smo se konačno, zahvaljujući gradu Čačku svi okupili kako bi posetili grob mod pretka i odali mu počast.Hvala gradu Čačku što nas je okupio kaže Milica Rajić, jedna od potomaka slavnog Tanaska koja je sa Jelenom Rajić bila pokretač. Jelena Rajić, međutim pored angažovanja za okupljanje potomaka otišla je i korak dalje. Naime daleko je odmakla u istraživanju porodičnog stabla svoje familije i svakako je jedna od najzaslućnijih što se o Tanaskovim potomcima daleko više zna nego ranijih godina budući da je godinama radila na izradi rodoslova. ,,Sledeči korak mi je da zavirim u turske teftere i spise koji postoje u bečkim arhivama i duboko sam ubeđena da ću tu pronaći mnogo toga" kaže Jelena Rajić zahvaljujući čimem višegodišnjem istraživanju se mnogo podataka saznalo o Rajićima.Inače njen  otac  Ljubiša  je peto Tanaskovo koleno.

Jelena i Milica Rajić su glavne organizatori okupljanja  Tanaskovih potomaka Foto: GZS

Milica ističe da je mnoge rođake, zahvaljujući ovome imala priliku da prvi put upozna i na tome je neizmerno zahvalna manifestaciji Carski i Tanaskovi dani.


Dragan Rajić je potomak Tanaska , a emocije mu ne dozvaljavaju da izusti puno reči, ali suze govore više od njih.


 Ljubiša Rajić, peto Tanaskovo koleno proslavio rođendan ispred dedinog spomenika -foto Dragan Nikolić,studio 4N

-Hvala Čačku što nam je ovo priredio. Ja sam u ime svih Rajića danas postavio venac na spomeniku našem Tanasku u Stragarima, njegova glava ne samo da je u temeljima manastira Voljavča, već i temeljima Srbije. Za nas Ljubić sa jedne strane jeste tužno mesto jer je Tanasko na tom mestu izgubio život braneći topove. Glavu dajem, topove ne dajem i, ta rečenica i dana danas treba da nas vodi u životu da budemo ponosni na herojstvo našeg srpskog junaka Tanaska - kaže za GZS Dragan Rajić.

   Dragan Rajić na sa svojim unukom Stefanom  ispred spomenika svog slavnog pretka izazvao veliku   pažnju svojim obraćanjem -foto GZS

 

Nije se lako rečima izraziti, dela ostaju,a veliko je delo ovaj skup , kamen temeljac kojim smo počeli da pišemo istoriju za buduća pokoljenja, rekao je Ljubiša Rajić, jedan od potomaka Tanaska Rajića.

                          Autor i osnivač svetkovine na Ljubiću je Gvozden Nikolić

Inače autor manifestacije Carski i Tanaskovi dani je Gvozden Nikolić poznati tv reporter. Ovo je treća uspela organizovana svetkovina koju je uredio. Pre pet godina osnovao je Sabor violinistra Srbije a lane Mlečni put, posvećen mleku i mlečnim proizvodima u Gornjoj Gorevnici. Sabor violinista Srbije  koji se održava polovinom avgusta okuplja i do sto hiljada posetilaca.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK LJUBIC BLAGODARJE TANASKOVI POTOMCI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.346.843 посета
Тренутно на сајту: 459 посетилац(a)